top of page

Zelfde kwaliteit, nieuwe normeringen

De komende tijd zul je steeds vaker te maken krijgen met nieuwe normen die je wellicht nog niet eerder hebt gezien, zoals de S7 werklaarzen. Dit komt door de introductie van de nieuwe veiligheidsnorm, namelijk de EN ISO 20345:2022.

Veel blijft gelijk, wat natuurlijk prettig is, maar er zijn enkele belangrijke wijzigingen die we hieronder kort toelichten:

  • Nieuwe beschermingsniveaus: Er zijn nieuwe beschermingscategorieën geïntroduceerd, namelijk S6 en S7, beide standaard uitgerust met een waterbestendig membraan dat minimaal 80 minuten waterdichtheid garandeert.

  • Waterbestendigheid: De waterbestendigheid van werkschoenen of werklaarzen wordt nu aangegeven met WPA (in plaats van WRU). WPA staat voor Water Penetratie en Absorptie, met een weerstand van minimaal 60 minuten bij licht contact met water.

  • Antiperforatiezool: De perforatiebescherming wordt uitgebreid. Naast de bekende P zijn er nu ook PL en PS (Perforation Large/Small nail). P staat nu voor een metalen antiperforatiezool, bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm. PL en PS verwijzen naar antiperforatiezolen gemaakt van materialen anders dan metaal, die bescherming bieden tegen scherpe objecten met een diameter van respectievelijk 4,5 mm (PL) en 3 mm (PS).

  • Antislip eigenschappen: Alle werkschoenen en werklaarzen die voldoen aan de EN ISO 20345:2022 norm hebben standaard een antislip loopzool die grip biedt op keramische vloeren, zelfs in combinatie met schoonmaakmiddelen. Voor werkschoenen met nog betere grip is er de aanvullende eigenschap SR (Slip Resistance), getest op een keramische vloer met olie of vet. De SRC-markering is niet langer van toepassing.

  • Ø: Deze aanduiding staat voor schoeisel dat niet is getest op antislip eigenschappen.

  • FO Fuel Oil Bestendig: FO is niet langer verplicht voor de S-classificatie, zoals voorheen vanaf S1. Het kan echter nog steeds worden toegevoegd als een aanvullende eigenschap, mits het met succes is getest.

  • Optionele toevoegingen: Er zijn twee optionele eigenschappen beschikbaar: SC (Scuff Cap, slijtagebestendige overneus) en LG (Ladder Grip, hak die het risico op wegglijden op een ladder vermindert) voor extra bescherming en veiligheid.
Flyer nieuwe normeringen werkschoenen

We hebben een handige flyer met uitleg over de nieuwe normeringen voor werkschoenen.


S7 werklaarzen: Een topnormering uitgelicht

Waterdichte werklaarzen en werkschoenen zijn van onschatbare waarde voor buitenwerkers, vooral in de herfst en winter. Het behoud van droge en warme voeten verbetert aanzienlijk je werkdag. Omdat de oude en nieuwe normeringen een aantal jaren parallel lopen, kan dit soms verwarrend zijn. Hier is een overzicht, mocht je op zoek zijn naar werklaarzen met een waterdicht membraan dat je voeten minstens 80 minuten droog houdt:

  • Nieuwe normering van 2022: S7 werklaarzen

  • Oude normering van 2011: S3 + WR werklaarzen


Een voorbeeld van deze waterbestendige werklaarzen is de CANYON 08. Deze heeft de normering S7S FO HI CI SC HRO SR.

S7 = Alle eigenschappen van S3 + waterdicht voor 80 minuten

S = Metaalvrije perforatiebestendige veiligheidszool (punt van 3 mm)

FO = Brandstof en olie bestendige loopzool

HI = Hitte-isolerend

CI = Koude-isolerend

SC = Slijtbestendige kruipneus

HRO = Hittebestendige loopzool

SR = Extra Antislip (keramische vloeren i.c.m. olie/vet)

68 views

Comments


bottom of page